Plavi dizel nada za poljoprivrednike

Bez autora
Sep 17 2012

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine još nije utvrdilo tačan datum održavanja sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Kako je najvljeno tokom prošle sjednice Upravnog odbora, koja je održana krajem augusta, nova sjednica se trebala održati za petnaest dana, odnosno prošle sedmice. Na sjednici koja se treba uskoro održati na dnevnom redu trebalo bi biti nekoliko tema koje zanimaju privrednike. Između ostalog, na ovoj sjednici bi se trebala razmatrati inicijativa Vlade Republike Srpske za uvođenje diferencirane stope PDV-a na način da se uvede niža stopa PDV-a na repromaterijale koji se koriste u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Premijer RS-a Aleksandar Džombić je najavio ovu mjeru kao način da se pomogne poljoprivrednicima koji su pretropjeli velike štete u ovoj godini zbog vremenskih nepogoda. Prvo je na početku godine snijeg uništio usjeve, a nakon toga i suša u julu i augustu.

Plavi dizel nada za poljoprivrednikeMinistarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine još nije utvrdilo tačan datum održavanja sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako je najvljeno tokom prošle sjednice Upravnog odbora, koja je održana krajem augusta, nova sjednica se trebala održati za petnaest dana, odnosno prošle sedmice.

Niža stopa PDV-a

Na sjednici koja se treba uskoro održati na dnevnom redu trebalo bi biti nekoliko tema koje zanimaju privrednike. Između ostalog, na ovoj sjednici bi se trebala razmatrati inicijativa Vlade Republike Srpske za uvođenje diferencirane stope PDV-a na način da se uvede niža stopa PDV-a na repromaterijale koji se koriste u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Premijer RS-a Aleksandar Džombić je najavio ovu mjeru kao način da se pomogne poljoprivrednicima koji su pretropjeli velike štete u ovoj godini zbog vremenskih nepogoda. Prvo je na početku godine snijeg uništio usjeve, a nakon toga i suša u julu i augustu.

U Ministarstvu finansija i trezora kažu da još ni jedna inicijativa nije stigla za dnevni red sjednice UO UIO BiH, pa tako ni ova Vlade Republike Srpske o uvođenju diferencirane stope PDV-a.

Osim toga, za poljoprivrednike je važno da prođe inicijativa Ministarstva vansjke trgovine i ekonomskih odnosa BiH za uvođenje plavog dizela, odnosno oslobađanje akciza i putarina na gorivo koje poljoprivrednici koriste u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. To bi značilo da će gorivo za poljoprivrednike pojeftiniti za 0,55 KM. Ministarstvo vanjske trgovine je prije nekoliko dana pripremilo ove izmjene zakona.

"Podsjećamo da se UO UIO i ranije, posljednji put u maju ove godine, izjašnjavao o prijedlozima izmjena Zakona o PDV-u koji se tiču plavog dizela, ali sz su predstavnici FBiH u UO UIO bili izričito protiv predloženih izmjena pa one nisu ni usvojene", kažu u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Nelikvidnost privrede

Ni inicijativa privrednika za izmjenu Zakona o PDV-u kako bi se omogućilo plaćanja PDV-a nakon realizacije, a ne prije još nije stigla.

Privrednici smatraju da bi ova izmjena donijela istinsko rasterećenje privrede i povećala likvidnost domaćih predizeća, kojima je upravo nelikvidnost najveći problem. Sadašnji poreski sistem je, kako tvrde privrednici, nepravedan prema preduzećima  iz razloga što je rizik poslovanja, odnosno poreski rizik prebačen na kompanije, jer država unaprijed naplaćuje svoj dio poreza od preduzeća tako da ništa ne rizikuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik